VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Huis kopen? Hier moet je op letten!

Geplaatst op: 28-03-2015, 14:38:04

Zaterdag 28 maart is/was het weer Open Huizen Dag. Voor mensen die hun woning willen verkopen is deze dag een uitstekende gelegenheid om hun stulpje onder de aandacht te brengen. Potentiële huizenkopers kunnen hun slag slaan door meer dan één huis te bekijken in een ongedwongen sfeer. Maar waar moet je nu op letten bij het kopen van een huis? ING heeft vijf tips voor potentiële huizenkopers op een rijtje gezet.

Tip 1: Weet hoeveel je kunt én wilt betalen

Welk bedrag kun je maximaal lenen voor je hypotheek en welke maandlasten horen daarbij? Met die informatie weet je direct wat je mogelijkheden zijn. Op diverse sites van hypotheekaanbieders kun je met een berekening snel een schatting zien van je maximale hypotheekbedrag. Je hoeft zo geen tijd te verdoen met het bezichtigen van huizen die je niet kunt betalen.

Tip 2: Plan je Open Huizen Dag route slim

Alles uit je Open Huizen Dag halen? Plan je route slim. En neem van tevoren alvast een kijkje in het aanbod op Funda om te zien welke huizen meedoen aan de Open Huizen Dag en voldoen aan je wensen. Zo weet je zeker dat je al je favoriete woningen kunt bezichtigen.

Ga je met je partner op huizenjacht? Stel dan samen vooraf een wensenlijst op. Dit is een goed moment om helder te krijgen wat je allebei wilt. Zo kom je er misschien achter dat je partner veel waarde hecht aan een extra logeerkamer, terwijl jij een grote tuin heel belangrijk vindt. Je partner had misschien al stilgestaan bij het belang van openbaar vervoer in de buurt. Jij op jouw beurt was je dan weer heel bewust van de ligging van de snelweg en de mogelijke geluidshinder die bepaalde huizen hiervan ondervinden.

Tip 3: Weet waar je op moet letten

Ineens sta je voor je ideale huis. En dan? Dan is het fijn dat je door die roze bril toch de juiste zaken ziet. Wat is de staat van het huis? Hoe is de omgeving? Wat zijn de toekomstige bouwontwikkelingen in de buurt? Welk bod kunt je het beste doen, wie regelt de koopovereenkomst en hoe gaat een overdracht bij de notaris in zijn werk? Tijdig informatie inwinnen bij bijvoorbeeld de makelaar, bouwkundig adviseur, gemeente en/of je hypotheekadviseur kan het orientatieproces voor je vergemakkelijken.

Tip 4: Weet hoe je moet onderhandelen

Is de vraagprijs de bodemprijs of is er ruimte om te onderhandelen? Hoe kom je tot een goed openingsbod? Wat zijn de spelregels en wat is je strategie? Je kunt het bieden en alles wat daarbij komt kijken overlaten aan een makelaar. Bepaal altijd voordat je aan de onderhandelingen begint je maximale bod. Zo zorg je ervoor dat je emoties niet met je aan de haal gaan tijdens de onderhandelingen.

Als je tot koop overgaat, teken je de koopakte, ook wel ’voorlopig koopcontract’ genoemd. Wanneer je een woning koopt, heb je drie dagen bedenktijd. In deze tijd kun je kosteloos en zonder opgave van reden de overeenkomst ontbinden.

In de koopakte worden onder meer de (prijs)afspraken, de overdrachtsdatum en de ontbindende voorwaarden vastgelegd. Ontbindende voorwaarden geven je de mogelijkheid om het koopcontract alsnog te ontbinden. Voorbeelden hiervan zijn het voorbehoud van financiering of het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring. In de koopakte wordt ook bepaald wat in de woning achterblijft, bijvoorbeeld vloer en gordijnen.

Tip 5: De hypotheek

Nadat het koopcontract is getekend is het belangrijk om de hypotheek rond te krijgen voor de termijn van de ontbindende voorwaarden verloopt. Bedenk wat je belangrijk vindt aan een hypotheek, bijvoorbeeld de rentevastperiode en de flexibiliteit van voorwaarden.

Samen met je hypotheekadviseur bespreek je je hypotheekwensen op basis waarvan een persoonlijk advies en offerte worden opgesteld. Je hypotheekadvies is voor nu maar ook van toepassing voor je toekomst. Beide situaties worden uitgebreid met je besproken. Ben je tevreden? Dan wordt de hypotheekaanvraag ingediend.

Bron: www.dft.nl van 28 maart 2015

Vorige pagina